Travma Sonrası Stres Bozukluğu Ankara

    Travma sonrası stres bozukluğu Ankara, korkunç, tehlikeli ve şok edici bir olay deneyimleyen bireylerde gelişen psikolojik rahatsızlıktır. Travmalar, bireyin bedensel veya psikolojik anlamda zarar görmesine neden olan, temelde bireyin yaşamını tehdit etmiş olan olaylardır. Bireyler, travmalar sırasında ve/veya sonrasında yoğun bir korku hissi deneyimleyebilir, kendilerini travmaları karşısında çaresiz hissedebilirler. Bu, insanlar tarafından verilmesi doğal kabul edilen bir tepkidir. Çünkü neredeyse tüm canlılar gibi insanlar da onlarda korku uyandıran, yaşamlarını tehdit eden olaylara karşı stres tepkisi verirler.

    Bununla birlikte bireyin yaşadığı veya şahit olduğu bazı travmatik olaylar, olaydan çok sonra bile bireyin stres tepkisi vermesine yol açabilir. Birey bu travmatik olayın olumsuz etkilerini sürekli deneyimliyor, buna bağlı olarak günlük yaşamında çeşitli zorluklar çekiyor olabilir. Travma sonrası stres bozukluğu sebebiyle ortaya çıkan bu sorunlar, alanında uzman psikiyatri hekimleri tarafından tedavi edilebilir. Yazımızın devamında ‘’Posttravmatik stres bozukluğu nasıl tedavi edilir?’’, ‘’Posttravmatik stres bozukluğu neden olur?’’, ‘’Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri nelerdir?’’ ve ‘’Travma sonrası stres bozukluğu nasıl geçer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara travma sonrası stres bozukluğu tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedir?

    Travma sonrası stres bozukluğu, deneyimlenen veya şahit olunan bir travma sonrasında bireyin, ona bu olayı hatırlatan uyaranlara karşı stres tepkisi vermesi ile karakterize olan rahatsızlıktır. Travmalar, bireyde şok, yoğun korku ve çaresizlik hissi oluşturabilirler. Bazı bireyler bu hisleri o kadar şiddetli deneyimlerler ki, yaşanan travmatik olay zihinlerinde önemli bir yer edinir. Buna bağlı olarak bahsi geçen olayın tekrarlamasından korkabilir, bazen bu olayı tekrar yaşıyormuş gibi hissedebilir ve onlara bu olayı hatırlatan uyaranlardan uzaklaşma eğiliminde olabilirler. Bu da doğal olarak günlük yaşantılarını önemli ölçüde olumsuz etkiler. Travma sonrası stres bozukluğu, halk arasında posttravmatik stres bozukluğu gibi isimlerle de bilinmektedir.

    Travma Sonrası Stres Bozukluğu Neden Olur?

    Travma sonrası stres bozukluğu nedenleri arasında şunlar yer alabilir:

    • Savaş, iç savaş veya çatışma ortamında kalmış olmak.
    • Depremler, seller ve benzeri doğal afetler.
    • Trafik kazası, yangın ve bireyin veya sevdiklerinin yaşamını tehdit etmiş olan ciddi bir olay yaşamış olmak.
    • Bireyde veya sevdiği birinde ciddi bir hastalık tespit edilmesi.
    • Terör saldırılarına şahit olmak.

    Travma sonrası stres bozukluğu Ankara bu gibi nedenlerden ortaya çıkabilir. Bu gibi ciddi olaylar sonrasında bireyde travma sonrası stres bozukluğu görülebilir.

    Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

    Travma sonrası stres bozukluğu Ankara belirtileri bu şekilde sıralanabilir:

    • Uykusuzluk ve uyku problemleri.
    • Kabuslar görmek.
    • Travmatik olayı yeniden yaşamak, flasbackler deneyimlemek.
    • Sürekli travmatik olayın yeniden tekrarlanacağından korkmak.
    • Travmatik olayı hatırlatan uyanlar karşısında yoğun bir korku hissetmek. Mesela savaş ortamında bulunmuş olan bir birey, kapı çarpması gibi yüksek sesli gürültüler sırasında yerinden sıçrayabilir.
    • Kolay bir şekilde irkilmek.
    • Çabuk sinirlenmek.
    • Bir süreliğine bulunulan ortama yabancılaşmak.
    • Travmatik olayı hatırlatan uyaranlardan kaçınmak.

    Posttravmatik stres bozukluğu belirtileri bunlardır. Bu belirtiler yaşanan travmatik olaydan günler, haftalar ve hatta aylar sonra ortaya çıkabilir.

    Travma Sonrası Stres Bozukluğu Ankara Kimlerde Görülür?

    Travma sonrası stres bozukluğu Ankara her yaştan ve cinsiyetten bireylerde görülebilir. Bununla birlikte savaş mağdurları, askerler, polisler, itfaiye erleri, doktorlar, savaş muhabirleri ve benzeri gruplarda yer alan bireylerde travma sonrası stres bozukluğunun görülme riski daha fazladır.

    Psikolojik Travmalar Geçer Mi?

    Psikolojik travmaların olumsuz etkileri ve travma sonrası stres bozukluğu, psikiyatri hekimleri tarafından gerçekleştirilen uygulamalar ile ortadan kaldırılabilir. Ama bunun için mutlaka bir uzmandan tedavi ve profesyonel destek alınması gerekir.

    Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavisi Var Mı?

    Travma sonrası stres bozukluğunun tedavisi mümkündür. Bireyin travma sonrası stres bozukluğuna bağlı deneyimlediği şikayetler özel tedaviler ile kontrol altına alınabilir. Psikoterapinin de yardımı ile bu şikayetlerin tamamen ortadan kaldırılması sağlanabilir. Travma sonrası stres bozukluğu bazı durumlarda tamamen tedavi edilemese bile bireyin işlevsel ve görece huzurlu bir yaşam sürmesine yardımcı olunabilir.

    Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Travma sonrası stres bozukluğu tedavisi genellikle 6 ay ila 12 ay kadar sürmektedir. Hastalar, özellikle de ilaç tedavisi ile birlikte bir ay gibi kısa bir sürede yaşam kalitelerinde görece iyileşme olduğunu fark edebilirler. Ancak tedavinin başarısı için devamlılık çok önemlidir.

    Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Travma sonrası stres bozukluğunun tedavisinde hem psikiyatri ilaçları hem de psikoterapi uygulamaları önemeli bir rol oynamaktadır. Psikiyatri ilaçları sayesinde bireyin deneyimlediği şikayetler kontrol altına alınabilir. Zaman içerisinde bu şikayetlerin şiddetinde azalma meydana gelebilir. Bilişsel davranışçı terapi gibi psikoterapi uygulamaları ise ilgili travmatik olayın bireyin psikolojisi üzerindeki etkilerini sonlandırmakta etkilidirler.

    Ankara Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavisi Fiyatları 

    Ankara travma sonrası stres bozukluğu tedavisi fiyatları, tedavi sürecinde gerçekleştirilen uygulamalara ve bu uygulamaların detaylarına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

    Call Now Button