Sosyal Kaygı Bozukluğu Ankara

    Sosyal kaygı bozukluğu Ankara, sosyal etkileşimlerin bireyde yoğun bir kaygı ve korku hissi uyandırması ile karakterize olan bir kaygı bozukluğudur. Sosyal kaygı bozukluğu, halk tarafından sosyal fobi gibi isimlerle de bilinir.

    Sosyal ilişkiler ve etkileşimler, insanlar için son derece hayati bir öneme sahiptir. Çünkü diğer tüm sosyal canlılar gibi insanlar da neredeyse fiziksel bir ihtiyaç gibi yaşamlarını sürdürebilmek için sosyal etkileşimlere ihtiyaç duyarlar. Bununla birlikte bazı bireyler, diğerlerine kıyasla çok az sosyalleşmeyi tercih edebilir. Bu son derece normaldir. İçe dönük (introvert) bir yapıya sahip olmak herhangi bir psikolojik rahatsızlığa işaret etmek zorunda değildir. Çünkü içe dönük bireyler istediklerinde veya mecbur kaldıklarında herhangi bir sorun deneyimlemeden sosyal etkileşimde bulunabilirler. Sosyal kaygı bozukluğuna sahip olan bireyler ise sosyal etkileşim kurmak isteseler dahi bu etkileşimler sırasında yoğun bir korku ve kaygı hissi deneyimleyebilirler. Bu da hem günlük yaşantılarını hem kariyerlerini hem de sosyal yaşantılarını olumsuz etkileyebilir. Yazımızın devamında ‘’Sosyal kaygı bozukluğu nasıl tedavi edilir?’’, ‘’Sosyal kaygı bozukluğu neden olur?’’, ‘’Sosyal kaygı bozukluğu hangi belirtilere yol açar?’’ ve ‘’Sosyal kaygı bozukluğu tedavisi ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara sosyal kaygı bozukluğu tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Sosyal Kaygı Bozukluğu Nedir?

    Sosyal kaygı bozukluğu, sosyal etkileşimler sırasında yoğun bir kaygı hissedilmesi, dolayısıyla da bu etkileşimlerden kaçınılması ile karakterize olan bir kaygı bozukluğudur. Sosyal kaygı bozukluğuna sahip olan bireyler yalnızca sosyal etkileşimlerden kaçınmaz, potansiyel olarak bu etkileşimlerde bulunmak durumunda kalabilecekleri olaylardan veya mekanlardan da kaçınırlar.

    Sosyal Fobi Nedir?

    Sosyal fobi, sosyal anksiyete veya sosyal kaygı bozukluğu gibi isimlerle bilinen, görece yaygın bir fobi çeşididir. Sosyal fobisi olan bireyler, özellikle de tanımadıkları insanlarla iletişim kurmakta zorlanabilir, tanımadıkları insanların bulunduğu mekanlarda konuşmaktan çekinebilirler. Bununla birlikte sosyal fobi, sosyal etkileşimlere karşı yalnızca çekinceli olma durumu değildir. Sosyal fobisi olan kişi, sosyal etkileşimler sırasında terleyebilir, kalp atışları hızlanabilir; deneyimlediği kaygı hissi sebebiyle nefes darlığı yaşadığını, yüzünün kızardığını fark edebilir.

    Sosyal Kaygı Bozukluğu Neden Olur?

    Sosyal kaygı bozukluğuna yol açmış olabilecek pek çok etmen vardır. Bu etmenler arasında küçükken zorbalığa maruz kalmış olmak, sosyal ilişkilerle alakalı travmatik bir deneyim yaşamış olmak, aile içi çatışma ortamı, istismar geçmişine sahip olmak gibi etmenler bulunur. Aynı şekilde genetik etmenlerin de sosyal kaygı bozukluğunun ortaya çıkmasında bir rolü olabilir.

    Sosyal Kaygı Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

    Sosyal kaygı bozukluğu belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

    • Anksiyete, kaygı ve endişe hissetmek.
    • Korku hissi.
    • Yüzde kızarıklık.
    • Nefes darlığı, göğüs sıkışması.
    • Karın ağrısı, karın bölgesinde rahatsızlık hissi.
    • Mide bulantısı ve kusma.
    • Çarpıntı, taşikardi, kalbin normalden hızlı atması.
    • Bulanık görme.
    • Ellerin titremesi, tremor.
    • Ağız kuruluğu.

    Sosyal kaygı bozukluğu semptomları bu şekilde sıralanabilir. Birey bu belirtileri sosyal etkileşimlerde bulunacağı zaman deneyimleyebilir.

    Sosyal Kaygı Bozukluğu Kimlerde Görülür?

    Sosyal kaygı bozukluğu genellikle genç yaştaki bireylerde görülmektedir. Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülmesi mümkündür. Aile üyelerinden birinde sosyal kaygı bozukluğu olan bireylerde de sosyal kaygı gelişmesi olasıdır.

    Sosyal Kaygı Bozukluğu Nasıl Geçer?

    Sosyal kaygı bozukluğunun kendi kendine geçmesi beklenmemelidir. Çünkü sosyal kaygı bozukluğu kişinin sosyal yaşamını ve kariyerini direkt olarak etkileyebilecek bir psikolojik rahatsızlıktır. Sosyal kaygı bozukluğunun giderilebilmesi için mutlaka bir psikiyatri hekimi ile görüşülmelidir.

    Sosyal Kaygı Nasıl Yenilir?

    Sosyal kaygı veya sosyal fobi, farklı yaşlardan ve cinsiyetlerden bireyleri etkileyebilir. Bu rahatsızlığı yenmek hastanın elindedir. Sosyal kaygı bozukluğuna sahip olduğunu düşünen bireyler ilk olarak mutlaka bir psikiyatri hekimi ile görüşmelidirler. Böylece psikiyatri hekimi tarafından kesin tanı konulabilir ve tedavi uygulamalarına hızlı bir şekilde başlanabilir.

    Sosyal Kaygı Bozukluğu Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Sosyal kaygı bozukluğunun tedavi süresi 9 ila 12 ay arasında değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte tedavinin olumlu etkileri genellikle tedaviye başladıktan birkaç hafta sonra hissedilmeye başlanır.

    Sosyal Kaygı Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Sosyal kaygı bozukluğu tedavisi psikiyatri hekimleri tarafından reçete edilen ilaçlarla ve gerçekleştirilen psikoterapi uygulamaları ile yapılabilir. Sosyal kaygı bozukluğunun tedavisinde özellikle de bilişsel davranışçı terapi gibi psikoterapi uygulamalarının oldukça başarılı olduğu bilinmektedir. Bu psikoterapi uygulaması kontrollü maruz kalma, haftalık görev ve ödevler gibi uygulamalar ile sosyal kaygı bozukluğunun medikal tedavi sürecini başarılı bir şekilde destekler.

    Ankara Sosyal Kaygı Bozukluğu Tedavisi Fiyatları

    Ankara sosyal kaygı bozukluğu tedavisi fiyatları, tedavi sürecinde gerçekleştirilen uygulamalara ve bu uygulamaların detaylarına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

    Call Now Button