Şizofreni Ankara

    Şizofreni Ankara, gerçeklikle olan ilişkinin zarar görmesi; duygu, düşünce ve davranışlarda radikal değişimler meydana gelmesi ile karakterize olan psikiyatrik bir rahatsızlardır. Duyu organlarımız ve anlama kabiliyetimiz sayesinde dış dünyada meydana gelen olayları algılayabilir, kavrayabiliriz. Bilişsel yetilerimiz ve problem çözme yeteneğimiz sayesinde ise bu olaylarla etkileşime girebilir ve böylece günlük yaşamımızı idame ettirebiliriz. Bahsi geçen yetileri etkileyen bazı hastalıklar, bireyin dış dünya ve gerçeklik ile ideal bir şekilde etkileşime girmesine engel olur. Mesela şizofreni hastaları, beyin biyokimyalarındaki birtakım değişimler nedeniyle dış dünyayı çok daha farklı algılayabilir, farklı yorumlayabilir ve bu yüzden de gerçeklik ile çok daha zayıf bir ilişki kurabilirler. Bu da bireylerin günlük yaşantılarını, okul hayatlarını, ailevi ilişkilerini ve sosyal yaşamlarını olumsuz etkileyen bazı sonuçlara yol açabilir.

    Şizofreni günümüzde bazı psikotik ilaçlar, psikoterapi uygulamaları ve benzer bilimsel tedaviler ile kontrol altına alınabilmektedir. Bu tedavi tamamen, sürecin ilerleyiş biçimine, bireyin ihtiyaçlarına ve genel sağlık durumuna özel olarak planlanmaktadır. Böylece şizofreni hastası olan bireyler işlevsel bir şekilde yaşamlarına devam edebilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Şizofreni tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Şizofreni tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Şizofreni belirtileri nelerdir?’’ ve ‘’Şizofreni nedenleri nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara şizofreni tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Şizofreni Nedir?

    Şizofreni, bireylerin bilişsel yetilerini ve gerçeklik ile etkileşimlerini önemli ölçüde etkileyen karmaşık bir psikiyatrik rahatsızlıktır. Bilişsel yetiler arasında düşünme, anlama, hatırlama ve problem çözme gibi zihinsel süreçleri bulunur. Bu yetiler, bireyin günlük yaşamda karşılaştıkları problemleri çözmelerine ve çevreleri ile etkileşime girmelerine yardımcı olur. Ancak, şizofreniye sahip bireylerde, bu bilişsel yetilerde bazı değişimler görülebilir. Bununla birlikte şizofreni sadece bilişsel yetileri etkileyen bir rahatsızlık değildir; aynı zamanda duygu, algı, düşünce ve sosyal etkileşimler üzerinde de bazı etkileri olabilir. Şizofreni, gerçeklikle ilgili bozulmuş algıların, sanrıların ve halüsinasyonların eşlik ettiği bir rahatsızlıktır. Buna bağlı olarak da bireyin dış dünya ile olan etkileşimi daha farklı olabilir.

    Şizofreni, geçmişteki yanlış yorumlamaların aksine günümüzde herhangi bir nöropsikolojik rahatsızlık gibi, bilimsel ölçütler kullanılarak değerlendirilmektedir. Böylece bilimsel ve tıbbi tedaviler ile kontrol altına alınabilmektedir.

    Şizofreni Neden Olur?

    Şizofrenin ortaya çıkmasında rol oynayabilecek pek çok faktör vardır. Genetik yatkınlık bunlar arasında en önemlilerinden biridir. Aile üyelerinden birinde şizofreni veya benzeri bir psikotik bozukluk olan bireyler, şizofreni gibi psikotik bozukluklar konusunda çok daha büyük bir risk altında olabilirler. Bununla birlikte çevresel etmenlerin, beyin biyokimyasıyla ilgili etmenlerin, uyuşturucu madde kullanımının da şizofrenin gelişmesinde bir payı olabilir. Yine de şizofreninin bireyde tam olarak hangi nedenden ortaya çıktığını belirlemek mümkün olmayabilir.

    Şizofreni Belirtileri Nelerdir?

    Şizofreni belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

    • İşitsel, görsel veya dokunsal halüsinasyonlar (varsanılar) deneyimlemek. Özellikle de işitsel halüsinasyonlar çok daha yaygındır. Birey gerçekte olmayan sesler işitebilir, kendisine seslenildiğini duyabilir.
    • Gerçek dışı inançlara sahip olmak, bu yönde sanrılar deneyimlemek. Mesela birey kendisinin çok önemli biri olduğuna yönelik grandiyöz sanrılara sahip olabilir.
    • Fiziksel hareketlerin yavaşlaması.
    • Düşüncelerin düzensizleşmesi, buna bağlı olarak konuşurken cümleleri kopuk ve yavaş kurmak.
    • Uyku problemleri.
    • Sosyal izolasyon.
    • Herhangi bir şeye karar vermekte zorlanmak.
    • Kişisel hijyene dikkat etmemek.
    • Dikkat dağınıklığı.
    • Işık ve ses hassasiyeti.

    Şizofreni belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Şizofreni hastası olan bireyler, bu belirtileri farklı şiddetlerde hissedebilirler. Bazı bireyler bu belirtilerden yalnızca birkaçını deneyimlerken bazıları tamamını deneyimleyebilir.

    Şizofreni Ankara İçin Risk Faktörleri Nelerdir?

    Şizofreni için risk faktörleri arasında şunlar yer almaktadır:

    • Doğumsal kafa travmaları.
    • Çocukluk çağında geçirilmiş olan ciddi/sistemik enfeksiyon hastalıkları. Özellikle de beyni veya merkezi sinir sistemini ilgilendiren enfeksiyonlar.
    • Çocukluk döneminde gerek aile ortamında gerekse de sosyal çevrede stres faktörlerinin fazla olması.
    • İstismar.
    • Uyuşturucu madde kullanımı.
    • Çeşitli ilaçların düzenli istismarı.

    Şizofreninin risk faktörleri bu şekilde sıralanabilir.

    Şizofreni Tehlikeli Mi?

    Şizofreni, başlı başına bireyin yaşamını tehdit eden bir hastalık değildir. Bununla birlikte şizofreniye bağlı deneyimlenen bazı sorunlar, özellikle de tedaviye başvurulmadığı takdirde bireyin genel sağlığını ve yaşamını tehdit edecek sonuçlara neden olabilir.

    Şizofreni Ankara Tedavisi Var Mı?

    Şizofreni hastalığını tamamen ortadan kaldırmaya yönelik bir tedavi uygulaması bulunmasa bile hastanın işlevsel ve huzurlu bir şekilde yaşamına devam edebilmesini sağlayan tedaviler mevcuttur. Bu tedavilerin tamamı hastanın ihtiyaçlarına göre özel olarak belirlenirler.

    Şizofreni Teşhisi Nasıl Konulur?

    Şizofreni hastalığının tanılama sürecinde öncelikle hastanın şikayetleri değerlendirilir. Daha sonra ise çeşitli fiziksel muayeneler, gözlemler, kan testleri ve gelişmiş görüntüleme uygulamaları ile hastalığa dair araştırma yapılır. Böylece şizofreni tanısı konulmuş olur. Şizofreni tanısı, psikiyatri hekimleri tarafından konulur. Tedavi de psikiyatri hekimleri tarafından gerçekleştirilir. Bu yüzden ‘’Şizofreni için hangi bölüme gitmek gerekir?’’ diye merak edenler için yanıt ‘’Ruh Sağlığı ve Hastalıkları’’ bölümüdür.

    Şizofreni Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Şizofreni tedavisi yaşam boyu süren bir tedavidir. Yani hastalığı kısa süreli veya sınırlı süreli bir tedavi ile ortadan kaldırmak mümkün değildir. Bu yüzden tedavi bireyin yaşamı boyunca devam eder. Bu süreçte tedavi hastanın ihtiyaçlarına göre güncellenebilir.

    Şizofreni Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Şizofreni, diğer pek çok psikotik bozukluk gibi tedavisinde çoklu yaklaşım gerektiren bir rahatsızlıktır. Bu yüzden şizofreninin tedavisinde antipsikotik ilaçlara ek olarak psikososyal uygulamalar ve psikoterapi uygulamaları da gerçekleştirilebilir. Şizofreni tedavisinde çoklu yaklaşım, yalnızca ilaçlarla yapılan tedaviye kıyasla çok daha avantajlı olabilmektedir.

    Ankara Şizofreni Tedavisi Fiyatları

    Ankara şizofreni tedavisi fiyatları, tedavi sürecinde gerçekleştirilen uygulamalara ve bu uygulamaların detaylarına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

    Call Now Button