Psikiyatrist Ankara

    Psikiyatrist Ankara, tıp fakültesi eğitiminin ardından uzmanlığını Ruh Sağlığı ve Hastalıkları alanında yapmış olan doktorlardır. Psikiyatrik hastalıklar; bireyin düşünce yapısını, duygularını, davranışlarını ve dünyanın geri kalanı ile olan etkileşimini etkileyebilen rahatsızlıklardır. Bu hastalıklar genellikle geniş bir yelpazede yer alırlar. Bu yüzden de psikiyatrik hastalıklardan etkilenen herkes, farklı seviyelerde şikayetler ve zorluklar deneyimleyebilir. Dolayısıyla da psikiyatrik hastalıkların teşhis ve tedavi sürecinin, farklı bir uzmanlık alanındaki doktor tarafından gerçekleştirilmesi imkansızdır. Bu alan üzerine özel olarak öğrenim almış olan doktorlara ihtiyaç duyulur.

    Psikiyatri hekimleri, insan psikolojisi, mental bozukluklar ve bu bozuklukların tedavisi üzerine aldıkları uzmanlık eğitimi sayesinde psikiyatri hastalarına hizmet verebilirler. Psikiyatrik hastalıkların teşhis sürecini yürütebilir, gerçekleştirilen teşhise yönelik tamamen kişiye özel tedavi süreçleri planlayabilirler. Böylece bireyin mental sağlığını iyileştirmeyi, yaşam kalitesini arttırmayı ve işlevsel bir birey olarak toplumsal yaşamın bir parçası olmasını sağlamayı amaçlarlar. Psikiyatri hekimleri, devlet hastanelerinde, özel hastanelerde, kliniklerde ve kendi muayenehanelerinde hastalarına hizmet verebilirler. Yazımızın devamında ‘’Psikiyatri hekimi hangi hastalıkları tedavi eder?’’, ‘’Psikiyatri hekimi hangi uygulamaları yapabilir?’’, ‘’Psikiyatri hekimi ile psikolog arasındaki farklar nelerdir?’’ ve ‘’Psikiyatri hekimi randevusu nasıl alınır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara psikiyatrist tedavileri, psikiyatrist görüşmeleri ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Psikiyatrist Kimdir?

    Psikiyatrist veya psikiyatri hekimi, ruh sağlığı ve hastalıkları alanında uzmanlaşmış olan tıp doktorudur. Psikiyatristler, psikiyatrik hastalıkların teşhis ve tedavi sürecini yürütme yetkisi bulunan doktorlardır. Bu hastalıkların teşhis sürecinde hastayı çeşitli açılardan değerlendirebilir, çeşitli görüntüleme ve test uygulamaları kullanarak olası rahatsızlıklar üzerine araştırma yapabilirler. Daha sonra ise hastalarının yaşam kalitesini arttıracak, rahatsızlıklarını sonlandıracak veya kontrol altına alacak tedavi planlamaları yapabilirler. Psikiyatristlerin, psikologların aksine teşhis koyma ve ilaç reçete etme gibi yetkileri bulunur.

    Psikiyatrist Hangi Rahatsızlıkları Tedavi Eder?

    Psikiyatri hekimleri şu gibi hastalıkları teşhis ve tedavi edebilmektedir:

    • Sanrılı bozukluk, şizofreni, şizoaffektif bozukluk ve benzeri psikotik bozukluklar.
    • Yaygın anksiyete bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, sosyal anksiyete bozukluğu, agorafobi, panik bozukluk ve benzeri anksiyete bozuklukları.
    • Depresyon, majör depresif bozukluk.
    • Bipolar bozukluk (Manik depresif bozukluk).
    • Dikkat eksikliği ve hiperaktivite.
    • Kişilik bozuklukları.
    • Yeme bozukluğu.
    • Uyum bozukluğu.
    • Cinsel işlev bozuklukları.

    Bunlara ek olarak iş yaşamına, okul hayatına, aile yaşantısına ve ilişkilere dair sorunlara yönelik psikoterapi ve danışmanlık hizmeti sağlayabilirler.

    Psikiyatrist Uygulamaları Nelerdir?

    Psikiyatrist uygulamaları arasında şunlar yer alır:

    • Psikiyatristler çeşitli psikiyatrik hastalıkların varlığını tespit etmeye yönelik teşhis uygulamaları gerçekleştirebilirler.
    • Psikiyatristler ilgili psikiyatrik hastalıkları tedavi etmek için ilaç tedavilerine başvurabilirler.
    • Psikiyatristler bilişsel davranışçı terapi, EMDR terapi, cinsel terapi, aile terapisi, yas terapisi ve çift terapisi gibi psikoterapi uygulamaları gerçekleştirebilirler.
    • Psikiyatri hekimleri, mental bozukluklara yönelik danışmanlık hizmeti verebilirler.

    Psikiyatri hekimi uygulamaları bu şekilde sıralanabilir.

    Psikiyatrist ve Psikolog Farkı Nedir?

    Psikiyatristler, psikiyatrik rahatsızlıkları teşhis koyma ve tedavi etme yetkisi bulunan tıp doktorlarıdır. Hem psikoterapi uygulamaları hem de ilaç tedavileri gerçekleştirebilirler. Psikologlar ise genellikle psikoterapi uygulamaları ve danışmanlık hizmetleri ile danışanlarına hizmet sağlarlar. Psikologların ve psikiyatri hekimlerinin birlikte çalışması mümkündür. Bununla birlikte psikologların tanı koyma veya ilaç reçete etme yetkileri bulunmamaktadır.

    Psikiyatrist Randevusu Nasıl Alınır?

    Psikiyatri randevusu almak isteyen bireyler, görüşme talep edecekleri psikiyatri hekiminin internet sitesini ziyaret edebilirler. Daha sonra ise iletişim sekmesinde bulunan bilgiler sayesinde psikiyatrist ile iletişime geçip uygun bir zaman randevu alabilirler.

    Psikiyatrist İlaç Yazabilir Mi?

    Psikiyatristler ilaç yazabilirler. Psikologların aksine psikiyatristlerin hastalarına uygun gördükleri durumlarda ilaç reçete etmeleri ve ilaçlı tedavi yürütmeleri mümkündür.

    Psikiyatrist Nasıl Teşhis Koyar?

    Psikiyatristler, psikiyatrik hastalıkların teşhisinde farklı uygulamalara başvurabilirler. Bu uygulamalar arasında bireyin hastalık öyküsünü almak, geçmiş hastalıklarını incelemek, fiziksel muayeneler yapmak ve kan testleri gerçekleştirmek bulunabilir. Gerek gördüklerinde gelişmiş görüntüleme uygulamalarına da başvurmaları mümkündür. Böylece hastalarının şikayetlerine yönelik araştırmalar yapabilir, psikiyatrik hastalıkları kesin olarak teşhis edebilir ve tamamen hastalarına özel tedavi uygulamaları planlayabilirler.

    Psikiyatrist Görüşmesi Ne Kadar Sürer?

    Psikiyatrist görüşmeleri, görüşmenin amacına göre farklı sürelerde tamamlanabilir. Psikoterapi amacıyla gerçekleştirilen görüşmeler genellikle 40 ila 60 dakika kadar sürer. İlaç veya ilaç dozu güncellemesi için gerçekleştirilen görüşmeler 15 dakika kadar sürerler. Teşhis amacıyla yapılan muayene görüşmeleri ise gerçekleştirilen teşhis uygulamalarının türüne göre değişiklik gösterebilir.

    Ankara Psikiyatrist Fiyatları

    Ankara psikiyatrist fiyatları, gerçekleştirilen uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

    Call Now Button