Panik Bozukluk Ankara

    Panik bozukluk Ankara, bireyin ataklar halinde gelen yoğun korku, panik ve kaygı hisleri deneyimlemesi ile karakterize olan bir anksiyete bozukluğudur. İnsanlar, potansiyel olarak onlara zarar verebilecek durumlardan, nesnelerden ve olaylardan korkarlar. Bu durumlara, nesnelere ve olaylara karşı verilen korku ve panik hissi son derece normaldir. Bununla birlikte panik hissi bazen ortada herhangi bir gerçekçi tehdit bulunmuyor olmasına rağmen birey tarafından deneyimlenebilir. Bireyler, ortada gerçekten onlara zarar verebilecek bir risk bulunmuyor olsa bile panik hissinin yoğun olduğu ataklar yaşayabilirler. Bu durum bazen madde istismarı, yoğun kafein kullanımı veya çeşitli ilaçlar nedeniyle meydana gelebilmektedir. Bazı bireyler ise bu gibi üçüncül tetikleyiciler olmadan da günlük yaşama dair farklı nedenlerden panik ataklar deneyimleyebilirler. Bu bireylerde panik bozukluk rahatsızlığı bulunuyor olabilir.

    Panik bozukluk günümüzde hem kadınları hem erkekleri hem yaşlıları hem de gençleri etkileyebilen, yaygın bir kaygı bozukluğu türüdür. Bazen panik bozukluğa agorafobi gibi farklı kaygı bozuklukları da eşlik edebilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Panik bozukluk tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Panik ataklar ne kadar sürer?’’, ‘’Panik atakla kalp krizi arasındaki fark nasıl anlaşılır?’’ ve ‘’Panik bozukluk tedavisi ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara panik bozukluk tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Panik Bozukluk Nedir?

    Panik bozukluk, zaman zaman tekrarlayan, ne zaman meydana geleceği belli olmayan, panik ataklar ile karakterize olan bir kaygı bozukluğudur. Panik bozukluğa sahip olan bireyler, sürekli panik atak geçirme korkusu ile yaşamlarını sürdürebilirler. Bu da hayat kalitelerini ciddi ölçüde düşürebilir. Panik bozukluk, tüm kaygı bozuklukları arasında en yaygın olanlarından biridir.

    Panik Atak Nedir?

    Panik atak, bir süreliğine bireyin yoğun bir korku ve kaygı hissi duyması durumudur. Panik atak geçiren bir birey öleceğini, ciddi ölçüde zarar görebileceğini veya delireceğini düşünebilir. Panik atak sırasında ortaya çıkan birtakım şikayetler kalp ve damar hastalıklarındaki şikayetlere benzemektedir. Bu yüzden panik atak geçiren birisi kalp krizi geçirdiğini zannedebilir. Panik ataklar genellikle 5 ila 10 dakika içerisinde zirveye ulaşır, sonrasında ise 5 ila 10 dakika içerisinde son bulurlar. Genelde 30 dakika gibi bir sürede sonlanırlar. Bununla birlikte bazı bireylerde panik atakların süresi 1 saati bile bulabilir.

    Panik Bozukluk Neden Olur?

    Panik bozukluk Ankara; beyin kimyasını ilgilendiren bir değişim sonucu ortaya çıkabilir. Aynı şekilde genetik etmenlerin, psikolojik travmaların, aşırı stresin ve madde bağımlığının panik bozukluğun ortaya çıkmasında rolü olabilir. Panik bozukluğun tam olarak hangi nedenden ortaya çıktığı tespit edilemeyebilir. Bu durum tedavi için herhangi bir engel teşkil etmez.

    Panik Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

    Panik bozukluk belirtileri, kendilerini panik ataklar sırasında belli ederler. Panik atak belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

    • Kalp çarpıntısı, taşikardi, kalbin normalden daha hızlı atması. Bireyler bu sebepten kalp krizi geçirdiklerini düşünebilirler.
    • Nefes darlığı, nefes almakta güçlük çekiyormuş gibi hissetmek.
    • Göğüs ağrısı, göğüs bölgesinde baskı varmış gibi hissetmek. Bazı bireyler göğüs bölgesinde keskin bir ağrı da hissedebilir.
    • Baş dönmesi.
    • Karın ağrısı.
    • Sersemlik hissi.
    • Aklını kaybedecekmiş gibi hissetmek.
    • Yoğun bir korku hissi deneyimlemek.
    • Kendinin veya bir yakınının öleceğinden korkmak.
    • Ateş basması.
    • Kollarda uyuşma hissi.

    Panik atak belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

    Panik Atak Mı Kalp Krizi Mi?

    Panik ataklar ile kalp krizi sırasında deneyimlenen bazı belirtiler birbirlerine benzeyebilir. Bununla birlikte kalp krizinde hissedilen göğüs ağrısı çok daha şiddetlidir, göğüs bölgesinden kola ve çeneye yayılabilir. Kalp krizi geçiren bireyler bu belirtileri şiddetli bir biçimde hissederler ve belirtiler çok daha uzun sürer. Panik atak sebebiyle deneyimlenen belirtiler ise genellikle 10 ila 20 dakika boyunca devam eder. Sonrasında nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi şikayetlerde azalma görülür.

    Panik Bozukluk Tedavisi Var Mı?

    Panik bozukluk tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Panik bozukluk tedavisi sırasında panik atakların sıklığı azaltılabilir, tedaviye düzenli olarak devam edilirse panik ataklar tamamen önlenebilir. Bu tedavi ilaçlar ve psikoterapi (bilişsel davranışçı terapi vb.) ile gerçekleştirilebilir.

    Panik Bozukluk Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Panik bozukluk tedavisinin süresi kişiden kişiye değişebilir, bununla birlikte en az 6 ay sürmektedir. Psikiyatri hekiminiz sizin görüşlerinizi, tedaviye yanıtınızı ve benzer etmenleri göz önünde bulundurarak tedavinin süresi konusunda sizi bilgilendirecektir.

    Panik Bozukluk Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Panik atak tedavisi genellikle ilaç tedavisi ve psikoterapi uygulamaları ile yapılmaktadır. İlaç tedavisi kapsamında hem panik atakların meydana gelmesini önlemeye hem de panik atak sırasında bireye rahatlık sağlamaya yönelik ilaçlar reçete edilebilir. Medikal tedavi, panik bozukluğun tedavisinde hem tek başına hem de çeşitli psikoterapi uygulamaları ile birlikte gerçekleştirilebilmektedir.

    Ankara Panik Bozukluk Tedavisi Fiyatları

    Ankara panik bozukluk tedavisi fiyatları ve panik atak tedavisi fiyatları, tedavi sürecinde gerçekleştirilen uygulamalara ve bu uygulamaların detaylarına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

    Call Now Button