Obsesif Kompulsif Bozukluk Ankara

    Obsesif kompulsif bozukluk Ankara, obsesyonların (takıntıların) ve kompulsiyonların (zorlantıların) eşlik ettiği bir kaygı bozukluğu türüdür. Obsesyonlar, bireyin takıntılı bir şekilde sahip olduğu düşünce ve dürtülerdir. Bu düşünce ve dürtüler bireyin gün içerisinde yoğun bir kaygı hissi deneyimlemesine yol açabilirler. Kompulsiyonlar ise tekrar eden davranış ve düşüncelerdir. Kompulsiyonlar anlık olarak bireyin, obsesyonlar nedeniyle deneyimlediği kaygı hissinin giderilmesine yardımcı olurlar. Ancak bu sağlıklı ve kalıcı bir rahatlama hissi vermez. Obsesif kompulsif bozukluğa sahip olan bireyler bu iki dinamik arasında sıkıştıklarını hissedebilirler. Obsesyonları ve kompulsiyonları sebebiyle günlük yaşamları ciddi ölçüde zarar görebilir; sosyal hayatlarında, iş yaşamlarında ve öğretim hayatlarında ciddi sorunlar meydana gelebilir. Bu yüzden obsesif kompulsif bozukluk ihmal edilmemesi gereken bir kaygı bozukluğu türüdür.

    OKB olarak da bilinen bu rahatsızlık günümüzde psikiyatri hekimleri tarafından gerçekleştirilen ilaç tedavileri ve psikoterapiler ile tedavi edilebilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Obsesif kompulsif bozukluk nasıl geçer?’’, ‘’Obsesif kompulsif bozukluk belirtileri nelerdir?’’, ‘’Obsesif kompulsif bozukluk tedavisi ne kadar sürer?’’ ve ‘’Obsesif kompulsif bozukluk tedavisi nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara obsesif kompulsif bozukluk tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?

    Obsesif kompulsif bozukluk, bireyin düşünmekten kendini alamadığı dürtülere ve düşüncelere; aynı zamanda tekrar eden davranışlara ve zihinsel eylemlere sahip olması ile karakterize olan psikolojik rahatsızlıktır. OKB olarak kısaltılan obsesif kompulsif bozukluğa sahip olan bireyler farklı takıntılı düşüncelere sahip olabilir, bu takıntılı düşüncelerden kurtulmaya yönelik ise farklı zorlantılar geliştirmiş olabilirler. Mesela düzen obsesyonu olan bireyler, evleri düzenli olmadığında kötü bir şeyin meydana geleceğini düşünebilirler. Bu yüzden de sürekli evlerini düzenlemek ve eşyalarını simetrik tutmak isteyebilirler.

    Obsesyon Nedir?

    Obsesyon, kişinin engel olamadığı düşünceler ve dürtülerdir. Obsesyonlar, titizlik, aşırı ilgili olma veya detaycı olma gibi kişilik özellikleri ile karıştırılmamalıdır. Çünkü obsesif düşünceler bireyde aktif olarak rahatsızlık hissine yol açarlar. Yaygın obsesyon çeşitleri arasında şunlar bulunur:

    • Cinsel obsesyonlar.
    • Kuşku duymak.
    • Bulaşma takıntısı.
    • Kirlenme takıntısı.
    • Düzen takıntısı.
    • Dinsel ve inanç kaynaklı takıntılar.

    Bireyler bu gibi konular üzerine takıntılı düşüncelere sahip olabilirler. Bu düşünceler bireyin yoğun bir anksiyete hissi deneyimlemesine sebep olabilir.

    Kompulsiyon Nedir?

    Kompulsiyonlar, bireyin takıntılı düşünceler sebebiyle deneyimlediği anksiyeteden geçici olarak kurtulmak için yaptığı yineleyici davranışlar ve zihinsel eylemlerdir. OKB hastaları gün içerisinde sürekli bir döngü içerisinde olabilirler. Engel olamadıkları takıntılı düşünceler zihinlerinde belirdiğinde ilk olarak bu düşüncelerden kurtulmak isteyebilir, sonrasında bu düşüncelere bağlı anksiyete hissetmeye başlayabilirler. Anksiyete hissi rahatsız edici boyutlara ulaştığında ise bu histen kurtulmak için kompulsiyon veya zorlantı dediğimiz yineleyici aktiviteleri gerçekleştirebilirler. Yaygın kompulsiyon örnekleri arasında şunlar bulunur:

    • Temizlik yapma.
    • Kişisel temizlik.
    • Sayı sayma.
    • Kontrol.
    • Tekrar etme.

    Kompulsiyonlar bireyin sahip olduğu obsesyonlara göre şekillenirler.

    Obsesif Kompulsif Bozukluk Neden Olur?

    Obsesif kompulsif bozukluk, beyin kimyasındaki ve sinir uyarım mekanizmalarındaki değişimler sonucu meydana gelebilir. Bununla birlikte obsesif kompulsif bozukluğun ortaya çıkmasında genetik etmenlerin, madde kullanımının, sinir sistemi hastalıklarının ve çeşitli ilaçların düzenli kullanımının rolü olabilir.

    Obsesif Kompulsif Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

    Obsesif kompulsif bozukluk belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

    • Eşyaların düzenli ve simetrik olmasını istemek, sürekli eşyaları düzenlemek.
    • Sürekli temizlik yapmak.
    • Sık sık duş almak, temizlenmek, ellerini yıkamak.
    • Bireyin aklına günah olduğuna inandığı düşünceler gelmesi, bunları düşündüğü için kendisini kötü hissetmesi.
    • Hata yapmaktan korkmak.
    • Sürekli güven verilmesine ihtiyaç duymak.
    • Aşırı kuşkulu olmak.
    • Obsesif düşünceler sebebiyle kaygılı hissetmek.
    • Hasta olmaktan korkmak.

    Obsesif kompulsif bozukluk belirtileri bu şekilde sıralanabilir. Bu belirtiler bireyin deneyimlediği obsesyonlara ve kompulsiyonlara göre değişebilir.

    Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi Var Mı?

    Obsesif kompulsif bozukluk kontrol altına alınması ve tedavi edilmesi mümkün bir hastalıktır. Bu rahatsızlığın tedavi süreci ihmal edilmemelidir. Çünkü OKB Ankara, özellikle de ihmal edildiği takdirde bireyin günlük yaşamını ciddi ölçüde etkileyecek seviyeye gelebilir.

    Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    OKB tedavisi en az 6 ay boyunca devam eder. Bununla birlikte tedavinin süresi, hastanın şikayetlerindeki değişime ve psikiyatri hekiminin uzman görüşüne göre değişebilir.

    Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Obsesif kompulsif bozukluk tedavisi psikiyatri hekimleri ve psikologlar tarafından gerçekleştirilir. Psikiyatri hekimleri, OKB’nin ve yol açtığı şikayetlerin kontrol altına alınması için çeşitli ilaçlar reçete edebilirler. Aynı şekilde bilişsel davranışçı terapi gibi psikoterapi uygulamaları da yürütebilirler. Psikoterapi uygulamaları psikologlar tarafından da gerçekleştirilebilir.

    Ankara Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi Fiyatları

    Ankara obsesif kompulsif bozukluk tedavisi fiyatları ve Ankara OKB tedavisi fiyatları, tedavi sürecinde gerçekleştirilen uygulamalara ve bu uygulamaların detaylarına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

    Call Now Button