Fobi Tedavisi Ankara

    Fobi tedavisi Ankara, bireyin herhangi bir olaya, duruma veya nesneye karşı duyduğu korkunun, bireyin yaşamını etkileyecek kadar şiddetli olma durumunu tedavi etmek amacıyla yapılan uygulamalardır. Korku hissi insanlarla birlikte pek çok canlının deneyimlediği, en temel duygulardan biridir. Korku hissi sayesinde birey kendisini, yaşamını, beden bütünlüğünü veya sevdiklerini tehdit edebilecek şeylere karşı önlem alabilir. Bu da hayatta kalma şansını önemli ölçüde arttırır. Modern yaşamda, gün içerisinde her ne kadar insan hayatını tehdit edecek fazla sayıda olay gelişmese de yine de korku hissi hala önemini korumaktadır.

    Bununla birlikte bazen korku hissi gerçekten de bireyin yaşamını tehdit edebilecek veya ona zarar verebilecek olgulardan kaynaklanmaz. Bazen bireyler, aslında anlık olarak onlar için tehlike arz etmeyen şeylere karşı da korku hissi duyabilir ve onlardan kaçınmak için aslında gerekli olmayan önlemler almaya başlayabilirler. Fobi olarak bilinen bu rahatsızlık farklı nedenlerden ötürü meydana gelmiş olabilir ve bireyin fobilerine verdiği tepki değişiklik gösterebilir. Yazımızın devamında ‘’Fobi tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Fobi tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Fobi türleri nelerdir?’’ ve ‘’Fobiler nasıl geçer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara fobi tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Fobi Nedir?

    Fobi, herhangi bir şeye karşı duyulan korkunun, bireyin günlük yaşamını olumsuz etkileyecek düzeyde şiddetli olması durumudur. Fobiler, bireyin daha önce yaşadığı olumsuz deneyimlerden kaynaklanıyor olabilirler. Bununla birlikte fobilere bağlı deneyimlenen korku hissi, ilgili uyaranın oluşturabileceği potansiyel tehlike ile çoğu zaman orantılı değildir. Mesela yükseklik korkusu olan bireyler, güvenli bir binanın içerisinde olsalar dahi pencereden aşağı bakarken yoğun bir korku deneyimleyebilirler. Hatta en başta bu binaya girmeyi bile reddedebilirler. Elbette bu yoğun korku ve kaçınma davranışı, bireyin iş hayatını, öğrenim yaşamını ve sosyal ilişkilerini olumsuz bir şekilde etkiler.

    Fobi Neden Olur?

    Fobiler genellikle travmatik ve korku verici olaylar sonucu gelişirler. Bireyin fobiler sebebiyle deneyimlediği korku her ne kadar orantılı olmasa da bu korkuların genellikle mantıksal temelleri olur. Bireyin yaşadığı kötü olaylar, istismar, şahit olduğu travmatik olaylar fobilerin gelişiminde rol oynayabilmektedir. Genetik yatkınlığın da fobilerin ortaya çıkmasında rolü olduğu bilinmektedir.

    Fobi Belirtileri Nelerdir?

    Fobi belirtileri, fobilerin türüne göre değişiklik gösterebilir. Yaygın fobi çeşitlerine bağlı olarak deneyimlenen fobi belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

    • Aşırı miktarda korku hissi deneyimlemek.
    • Nefes darlığı.
    • Kalp çarpıntısı ve taşikardi hissi.
    • Endişe ve kaygı hissi.
    • Ağız kuruluğu.
    • Terleme, özellikle de avuç içi terlemesi.
    • Boğuluyormuş gibi hissetmek.
    • Baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma.
    • Titreme.
    • Konuşmakta zorluk çekmek, kekelemek.

    Fobi belirtileri arasında bunlar yer alabilir. Bu belirtiler fobi ile alakalı olan uyaranlara maruz kalındığında ortaya çıkarlar.

    Fobi Türleri Nelerdir?

    Fobi türleri arasında şunlar yer almaktadır:

    • Agorafobi, kişinin kaçmakta veya yardım bulmakta zorlanacağı mekanlarda bulunmak istememesi, bu mekanlardan kaçınması ve korkması.
    • Sosyal fobi, bireyin sosyal etkileşimlerden çekinmesi, korkması ve kaçınması.
    • Klostrofobi, kapalı alanlarda sıkışmaktan veya kalmaktan korkmak.
    • Araknofobi, örümcek fobisi.
    • Niktofobi, karanlık fobisi.
    • Akrofobi, yükseklik fobisi.
    • Dentofobi, diş hekimi muayenesi korkusu.

    Fobi türleri bu şekilde sıralanabilir.

    Fobiler Nasıl Yenilir?

    Bireyin fobilerini kendi kendine yenmesi bazı durumlarda zor ve tehlikeli olabilir. Çünkü fobiler çoğu zaman mantıklı temelleri olan korkulardır. Eğer bireyin ‘’korkuları ile yüzleşmek’’ için yaptığı aktiviteler kontrollü bir şekilde gerçekleştirilmezse birey için tehlikeli durumlar meydana gelebilir. Fobilerin yenilmesinde mutlaka profesyonel destek alınmalıdır.

    Fobi Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Fobi tedavisi 9 ila 12 ay kadar sürebilir. Bununla birlikte tedavinin süresini etkileyen pek çok etmen mevcuttur. Bazı bireyler çok daha hızlı bir şekilde fobilerinden kurtulduklarını hissedebilirler. Bu durumda eğer psikiyatri hekimi, tedaviye bir süre daha devam edilmesini tavsiye ediliyorsa tedavi erken bırakılmamalıdır.

    Fobi Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Fobi tedavisi, diğer kaygı bozukluklarının tedavisi gibi genellikle ilaçlar ve psikoterapi ile yapılır. Psikoterapi uygulamaları arasında özellikle de bilişsel davranışçı terapi, kontrollü maruz bırakma gibi işlemler sayesinde fobilerin tedavi sürecini destekleyebilmektedir. Fobi tedavisinde yaygın bir şekilde kullanılan bir diğer başarılı psikoterapi yöntemi ise EMDR terapidir.

    EMDR Terapi İle Fobi Tedavisi

    EMDR terapi, fobi tedavisi kapsamında kullanılan en etkili psikoterapi uygulamalarından biridir. Bu uygulama sırasında fobiye ilişkin olan tüm etmenler incelenir. Fobinin kaynağı araştırılır, fobiye yol açmış olabilecek travmatik olaylar değerlendirilir. Böylece bu travmatik anıların bireyin psikolojisi üzerindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yapılır. Konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan EMDR terapi isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

    Ankara Fobi Tedavisi Fiyatları

    Ankara fobi tedavisi fiyatları, tedavi sürecinde gerçekleştirilen uygulamalara ve bu uygulamaların detaylarına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

    Call Now Button