Depresyon Ankara

    Depresyon Ankara, bireyin kendisini bir süredir mutsuz ve karamsar hissetmesi; hobilerine ve sosyal yaşamına duyduğu ilgiyi kaybetmesi ile karakterize olan psikolojik bir rahatsızlıktır. Mutsuzluk, umutsuzluk ve karamsarlık gibi duygular, karşıtları olan olumlu duygular kadar deneyimlenmesi doğal olan hislerdir. Zaman zaman herkesin kendisini mutsuz hissetmesi, geleceğe dair umutlarının zarar gördüğünü fark etmesi, özgüven sorunları yaşaması ve benzer olumsuz içsel sorunlarla karşılaşması mümkündür. Bununla birlikte bazen bu olumsuz duygular birkaç gün veya birkaç hafta yerine aylarca bireyin peşini bırakmayabilir. Birey bu olumsuz duygulara ek olarak özgüven sorunları, cinsel problemler ve kariyerine (iş veya okul yaşamına) dair performans sorunları yaşayabilir.

    Kişisel bakımını aksatabilir, zararlı beslenme alışkanlıkları edinebilir veya gerektiği gibi beslenmeyebilir ve hatta bilinçli olarak kendine zarar verebilecek davranışlarda bulunabilir. Depresyon veya majör depresif bozukluk olarak bilinen rahatsızlık ile karakterize olan bu sorunlar bireyin günlük yaşamını ve genel sağlığını ciddi ölçüde olumsuz etkileyebilirler. Bu yüzden depresyonun ihmal edilmemesi ve tedavi uygulamalarının geciktirilmemesi tavsiye edilir. Yazımızın devamında ‘’Depresyon belirtileri nelerdir?’’, ‘’Depresyon tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Depresyon nedir, ne değildir?’’ ve ‘’Depresyon tedavisi nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara depresyon tedavisi ve majör depresif bozukluk tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Depresyon Nedir?

    Depresyon, bireylerin düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını etkileyen, ciddi bir psikolojik rahatsızlıktır. Depresyon, süreklilik arz eden bir mutsuzluk hissi, özgüven düşüklüğü, motivasyon kaybı ve ilgi kaybı ile karakterizedir. Özellikle de bu şikayetler iki haftadan daha uzun süredir devam ediyorsa depresyondan şüphelenilebilir. Bununla birlikte depresyonun kesin tanısı için mutlaka bir psikiyatri hekimi ile görüşülmelidir.

    Depresyon Ne Değildir?

    Genel olarak melankolik ve içe kapanık bir yapıya sahip olan bireyler bazen çevrelerindeki insanların da etkisi ile depresyonda olduklarını düşünebilirler. Ancak mutsuzluk, üzgün hissetmek veya melankolik hissetmek direkt olarak depresyona işaret etmeyebilir.

    ‘’Kişisel gelişimciler’’, sosyal medya fenomenleri ve benzer kişiler tarafından depresyonda olan bireylere verilen birkaç yaygın öneri vardır. Mesela bunlar arasında ‘’Dışarı çık! Arkadaşlarınla vakit geçir.’’, ‘’Kişisel bakımına daha çok özen göster, kendini sev!’’, ‘’Yeni hobiler bul, yeni insanlarla tanış, yataktan kalk!’’ gibi öneriler bulunur. Depresyonda olan bireyler, çoğu zaman bu gibi aktivitelerin onlara iyi geleceğinin zaten farkındadırlar. Farkında olmadıkları durumlarda ise ısrarla devam ettirilen telkinler bireyi rahatsız edebilir. Üçüncül kişilerin telkinlerine ihtiyaçları yoktur. Ancak depresyon, tanımı gereği bireyin bu gibi aktiviteleri veya sorumlulukları gerçekleştirememesi, gerçekleştirmeye yönelik motive olamaması durumudur. Yani kısacası depresyon tembellik, özgüvensizlik veya asosyallik değildir. Gün içerisinde hissedilen mutsuzluk, umutsuzluk, motivasyonsuzluk gibi hisler normaldir, bununla birlikte bahsi geçen hisler devamlılık gösterirse depresyondan şüphelenilebilir.

    Depresyon Neden Olur?

    Depresyona yol açabilecek nedenler arasında şunlar yer alabilir:

    • Sevilen bir bireyin, yakının kaybedilmesi.
    • Genetik yatkınlık.
    • Dezavantajlı veya marjinalize edilmiş bir toplumsal grupta bulunmak (kadın olmak, farklı bir cinsel yönelime, kimliğe, etnisiteye veya dine mensup olmak).
    • İş hayatını ilgilendiren sorunlar, işsizlik veya kötü çalışma koşulları.
    • Ülke ve gelecek ile alakalı sorunlar. Ekonomik krizler, savaşlar, iç savaşlar, terör sorunu.
    • Boşanma. Hem çocuklar da hem de ebeveynlerde depresyon sorununa yol açabilir.
    • Dışlanma.
    • Fiziksel, cinsel veya sözlü istismara maruz kalmak. Özellikle de bu maruziyet devam ediyor veya tekrarlıyorsa depresyon riski daha büyük olabilir.
    • Hormon sorunları.
    • Bazı ilaçların düzenli kullanımı.

    Depresyona yol açabilecek etmenler bu şekilde sıralanabilir.

    Depresyon Belirtileri Nelerdir?

    Depresyon belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

    • Sürekli üzgün ve mutsuz hissetmek.
    • Umutsuzluk hissi.
    • Eskiden keyif alınan aktivitelerden eskisi kadar keyif almamak.
    • Hobilere karşı ilgi kaybı.
    • Sosyal yaşamdan izolasyon, arkadaşlarla daha az vakit geçirmek.
    • İş ve öğrenim yaşamına ilişkin performans sorunları.
    • Motivasyon kaybı.
    • Sorumlulukları yerine getirmekte zorlanmak.
    • Kişisel bakımı aksatmak.
    • Uyku problemleri.
    • Yeme alışkanlıklarında ve iştahta değişimler. Dolayısıyla da sağlıksız bir şekilde kilo vermek veya kilo almak.
    • Sürekli yorgun ve halsiz hissetmek.
    • Özgüven düşüklüğü.
    • Beden imajı ile alakalı problemler.

    Depresyonun belirtileri bunlardır.

    Depresyon Kimlerde Görülür?

    Depresyon her yaştan kadında ve erkekte görülebilir. Ergenlik döneminde ve genç yetişkinlik döneminde, hormonlarla alakalı nedenlerden, gelecek planlarından, sınavlardan ve benzeri etmenlerden depresyon sorunun daha sık görülmesi mümkündür. Yetişkinlerde ise iş hayatı, evlilik veya ilişki yaşamına dair problemler depresyona yol açabilir. Yaşlılık döneminde ise edinilen hastalıklar, aile üyelerinin kaybı, topluma ayak uyduramama gibi nedenlerden depresyon gelişebilir. Yaşından bağımsız olarak cinsel yönelim, cinsel kimlik, cinsiyet, din veya etnisite gibi konularda dezavantajlı gruplarda yer alan bireyler depresyon açısından daha büyük bir risk altında bulunabilirler.

    Depresyon Tehlikeli Mi?

    Depresyon tehlikeli bir psikolojik rahatsızlık olabilir. Depresyonu tehlikeli kılan en önemli etmen, depresyonda olan hastaların kendilerine zarar verme veya intihar girişiminde bulunma eğiliminde olabilmeleridir. Bu yüzden depresyon tedavisi aksatılmamalıdır.

    Depresyon Teşhisi Nasıl Konulur?

    Depresyon tanısı, psikiyatri hekimleri tarafından konulur. Depresyonun tanılama sürecinde doktor, çeşitli kriterleri değerlendirmeye yönelik sözlü iletişimde bulunabilir. Sözlü iletişime ek olarak hormonların değerlendirilmesi için kan testi isteyebilir, depresyona eşlik etmesi muhtemel farklı rahatsızlıkları değerlendirmeye yönelik uygulamalara başvurabilir.

    Depresyon Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Depresyon tedavisi süresi, depresyonun şiddetine, depresyona eşlik eden rahatsızlıkların varlığına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişebilir. Çoğu zaman birkaç hafta ile 1 ay içerisinde hasta tedavinin olumlu etkilerini hissetmeye başlar. Depresyon tedavisi nadiren bir yıldan daha uzun devam eder.

    Depresyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Depresyon tedavisi kapsamında gerçekleştirilen iki temel uygulama vardır. Bunlardan ilki ilaç tedavisidir. Depresyon tedavisinde ilaç tedavisi, antidepresan adı verilen ilaçlarla yapılmaktadır. Pek çok antidepresan türü vardır, tedavide kullanılacak olan ilacın türü ve dozu hastanın ihtiyaçlarına özel olarak belirlenir. Tedavi boyunca ilaçlarda ve dozda değişiklik yapılabilir. Bir diğer depresyon tedavisi yöntemi ise psikoterapi uygulamalarıdır. Bunlar ilaçsız depresyon tedavisi olarak da bilinirler. Depresyonun tedavisinde bilişsel davranışçı terapi gibi gelişmiş psikoterapi uygulamalarına başvurulabilir. Depresyon tedavisi bu uygulamalardan her ikisiyle veya yalnızca biriyle yapılabilir. Ancak genellikle ilaç tedavisinin psikoterapi uygulamaları ile desteklenmesi tavsiye edilmektedir.

    Eğer depresyon bipolar bozukluğa bağlı olarak deneyimleniyorsa bipolar bozukluk tedavisi kapsamında farklı uygulamalara da başvurulması mümkündür.

    Ankara Depresyon Tedavisi Fiyatları

    Ankara depresyon tedavisi fiyatları, tedavi sürecinde gerçekleştirilen uygulamalara ve bu uygulamaların detaylarına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

    Call Now Button