Bipolar Bozukluk Ankara

    Bipolar bozukluk Ankara, aşırı ruh hali değişimleri, manik ataklar ve depresif ataklar ile karakterize olan bir psikiyatrik hastalıktır.

    Bipolar bozukluğun ortaya çıkmasında genetik faktörlerin önemli bir rolünün olduğu düşünülmektedir. Öyle ki aile üyelerinden birinde veya birden fazlasında bipolar bozukluk olan bireyler, ilgili rahatsızlık açısından genel nüfusa kıyasla çok daha büyük bir risk altındadır. Bununla birlikte bipolar bozukluğun ortaya çıkmasında çeşitli çevresel faktörlerin, beyin yapısının, beyin gelişiminin ve beyin kimyasının da önemli bir rolü olabilir. Yazımızın devamında ‘’Bipolar bozukluk tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Bipolar bozukluk tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Bipolar bozukluğu tamamen tedavi etmek mümkün müdür?’’ ve ‘’Bipolar bozukluk belirtileri arasında neler yer alır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara bipolar bozukluk tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Bipolar Bozukluk Nedir?

    Bipolar bozukluk, bireyin fiziksel olarak normalden çok daha aktif, neşeli ve çoşkulu olduğu manik dönemler ve de normalden çok daha mutsuz, motivasyonsuz ve umutsuz hissettiği depresif dönemler ile karakterize olan bir rahatsızlıktır. Bipolar bozukluk hastaları, içlerinde bulundukları dönemlere göre çevreleriyle farklı şekillerde etkileşim kurabilirler. Manik atak dönemlerinde çok daha konuşkan, aktif ve neşeliyken; depresif atak dönemlerinde ise çok daha sessiz, hüzünlü ve durağan olabilirler. Bu değişimler bireyin hem günlük yaşantısını hem kariyerini hem de ilişkilerini olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Neyse ki ideal tedavi ile bu değişimleri kontrol altına almak mümkündür.

    Manik Atak Nedir?

    Manik atak, mani atağı veya manik epizod olarak da bilinen, fiziksel hareketlerin artış gösterdiği, bireyin son derece enerjik, özgüvenli ve konuşkan olduğu öforik dönemdir. Bu belirtilerin çok daha sınırlı olduğu manik ataklara hipomani denir. Manik atak döneminde birey coşkulu hissedebilir, riskli davranışlar sergileyebilir, sonuçlarını düşünmeden borçlanabilir veya yeni bir iş kolu üzerine çalışmalara başlayabilir.

    Depresif Atak Nedir?

    Depresif ataklar, manik atakların tersine hastanın kendisini değersiz hissettiği, mutsuz ve enerjisiz olduğu epizodlardır. Depresif atak sırasında birey kendisine zarar verme düşüncelerine sahip olabilir, intihar girişiminde bulunabilir.

    Bipolar Bozukluk Neden Olur?

    Bipolar bozukluğun ortaya çıkmasında yol oynayan üç temel etmen vardır. Bunlardan ilki genetik etmenlerdir. Yani ailevi yatkınlık bipolar bozukluğun ortaya çıkmasında büyük bir rol oynamaktadır. Diğer etmen ise çevresel tetikleyici etmenlerdir. Bireyin yetiştiği ortamın, bu ortamda karşılaştığı zorlukların, stres etmenlerinin, istismar gibi durumların, uyuşturucu bağımlılığının ve ilaç istismarının bipolar bozukluğun ortaya çıkma riskini arttırdığı bilinir. Bipolar bozukluğun ortaya çıkmasında tartışmasız en büyük rol, beyin biyokimyasındaki radikal değişimlerdedir. Bununla birlikte bir bipolar bozukluk hastasında, tam olarak rahatsızlığa neyin neden olduğunu anlamak mümkün olmayabilir. Yine de tedavi başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilir.

    Bipolar Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

    Bipolar bozukluk belirtileri, hastanın manik dönemde mi yoksa depresif dönemde mi olduğuna göre değişebilir. Aşağıda yapacağımız sıralamada öncelikle manik dönem belirtileri, sonrasında ise depresif dönem belirtileri yer alacaktır.

    Manik atak belirtileri:

    • Aşırı enerjik hissetmek.
    • Aşırı mutlu hissetmek, öfori.
    • Çok konuşkan olmak.
    • Konuşurken cümlelerin birbirine karışması.
    • Hızlı konuşmak.
    • Özgüvenli olmak.
    • Geleceğe dair radikal kararlar almak.
    • Fazla alışveriş yapmak, borçlanmak.
    • Açlık hissinin azalması.
    • Uyku ihtiyacının az olması.

    Depresif atak belirtileri:

    • Mutsuz ve değersiz hissetmek.
    • Umutsuzluk hissi.
    • Özgüven düşüklüğü.
    • Suçluluk hissi.
    • İntihar düşünceleri.
    • Yorgunluk ve enerjisiz olmak.
    • Güçsüz hissetmek.
    • Sosyal etkileşimlerden kaçınmak.

    Manik depresif bozukluk belirtileri genel olarak bu şekilde sıralanabilir. Manik atak belirtilerinin şiddeti, hipomani durumunda daha az olabilir.

    Bipolar Bozukluk Kimlerde Görülür?

    Bipolar bozukluk genellikle 15 ila 35’li yaşlarda kendisini gösterir. Hem kadınlarda hem de erkeklerde hemen hemen aynı sıklıkla görülmektedir. Ailesinden birinde bipolar bozukluk teşhisi olan bireyler daha büyük bir risk altında olabilirler.

    Bipolar Bozukluk Tedavi Edilebilir Mi?

    Bipolar bozukluk uygun tedavi ile kontrol altına alınabilir ve birey sorunsuz bir şekilde yaşamına devam edebilir. Ancak bu rahatsızlığı tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir.

    Bipolar Bozukluk Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Bipolar bozukluk tedavisi bireyin yaşamı boyunca devam eder. Bununla birlikte tedavinin detayları bireyin içerisinde bulunduğu döneme göre değişiklik gösterebilir.

    Bipolar Bozukluk Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Bipolar bozukluk tedavisinde hastanın duygudurumunu dengeleyen ilaçlar, antipsikotik ilaçlar ve psikoterapi uygulamaları kullanılabilir. Bu uygulamalar, hastanın talepleri ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak özel olarak planlanırlar. Bipolar bozukluğun tedavisinde kullanılan psikoterapi uygulamaları arasında en yaygını bilişsel davranışçı terapidir. Bipolar bozukluk tedavisi psikiyatristler (psikiyatri hekimleri) tarafından yürütülmelidir.

    Ankara Bipolar Bozukluk Tedavisi Fiyatları

    Ankara bipolar bozukluk tedavisi fiyatları, tedavi sürecinde gerçekleştirilen uygulamalara ve bu uygulamaların detaylarına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

    Call Now Button