Bilişsel Davranışçı Terapi Ankara

    Bilişsel davranışçı terapi Ankara, insanların kendi düşünce, davranış ve duygu kalıplarındaki zararlı örüntüler konusunda farkındalık kazanmasını sağlamak, böylece bu örüntülerin daha olumluları ile değiştirilmesi yönünde bireyi teşvik etmek için yapılan psikoterapi uygulamasıdır. İnsanların duyguları, düşünceleri ve davranışları arasında son derece kuvvetli bir bağlantı ve nedensellik bulunmaktadır. Bu yüzden olumsuz duyguları ele alırken davranış ve düşünce kalıplarını; olumsuz davranışları ele alırken ise duyguları ve düşünceleri incelemeden danışana (veya hastaya) ideal bir terapi hizmeti sunmak mümkün olmayabilir.

    Bilişsel davranışçı terapi, örneğini vermiş olduğumuz bağlantı baz alınarak kuramlaştırılmıştır. Bilişsel davranışçı terapi sayesinde bireyin bu olumsuz duygu, düşünce ve davranış kalıpları hakkında farkındalık kazanması sağlanır. Bu olumsuz kalıplar hakkında farkındalık kazanan bireyler, kendi hislerini ve davranışlarını çok daha ideal bir şekilde yorumlarlar. Bu da deneyimledikleri zorlukları aşmalarına, bu zorluklarla mücadele etmelerini sağlayan stratejiler geliştirmelerine yardımcı olur. Yazımızın devamında ‘’Bilişsel davranışçı terapi ne kadar sürer?’’, ‘’Bilişsel davranışçı terapi nasıl yapılır?’’, ‘’Bilişsel davranışçı terapinin faydaları ve avantajları nelerdir?’’ ve ‘’Bilişsel davranışçı terapi hangi durumlarda kullanılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara bilişsel davranışçı terapi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Bilişsel Davranışçı Terapi Nedir?

    Bilişsel davranışçı terapi, bireyin kendi duyguları, karar alma mekanizmaları ve davranışları hakkında farkındalık kazanması ve bunlara dair olumsuzlukları gidermek için özel stratejiler geliştirmesi için yapılan uygulamadır. Bilişsel davranışçı terapi, ilk olarak 1960’lı yıllarda Aaron Beck tarafından kuramlaştırılmış ve gerçekleştirilmeye başlanmıştır. 60’lı yıllardan günümüze kadar bilişsel davranışçı terapi çok daha işlevsel, modern ve etkili bir uygulama şeması kazanmıştır. Günümüzde onlarca farklı psikolojik rahatsızlığın tedavi sürecinde tekil veya ilaç tedavileri ile birlikte kullanılmaktadır.

    Bilişsel Davranışçı Terapi Neden Yapılır?

    Bilişsel davranışçı terapi şu gibi amaçlar ile yapılabilir:

    • Bireyin, düşünceleri, davranışları ve duyguları arasındaki ilişkiyi anlamasını sağlamak; bunlara ilişkin olumsuzlukları gidermek konusunda bireyi desteklemek.
    • Bireyin, deneyimlediği olumsuzluklar ve zorluklarla mücadele etme konusunda kendisine özel stratejiler geliştirmesine yardımcı olmak.
    • Duygusal ve psikolojik sorunların tedavi sürecini desteklemek.
    • Aşırı stres ve stresle başa çıkma konusunda bireye profesyonel destek sağlamak.
    • Bağımlılık ve bağımlılık sonrası süreçlerde bireyi desteklemek.

    Bilişsel davranışçı terapi bu gibi amaçlarla gerçekleştirilebilir.

    Bilişsel Davranışçı Terapi Hangi Durumlarda Kullanılır?

    Bilişsel davranışçı terapi şu gibi durumlarda yaygın bir şekilde kullanılmaktadır:

    • Travma sonrası stres bozukluğu.
    • Depresyon.
    • Kişilik bozuklukları, Sınırda kişilik bozukluğu (Borderline kişilik bozukluğu) gibi.
    • Yeme bozuklukları.
    • Majör depresif bozukluk.
    • Madde bağımlılığı ve bağımlılıkla mücadele süreci.
    • Yaygın anksiyete bozukluğu.
    • Panik bozukluk ve panik ataklar.
    • Davranış bozuklukları.
    • Psikosomatik bozukluklar.
    • Uyum bozuklukları.
    • Agorafobi, sosyal kaygı bozukluğu ve benzeri fobiler.
    • Obsesif kompulsif bozukluk.
    • Dikkat eksikliği ve hiperaktivite.

    Bu gibi durumlarda bilişsel davranışçı terapi gerçekleştirilebilir.

    Bilişsel Davranışçı Terapinin Avantajları ve Faydaları Nelerdir?

    Bilişsel davranışçı terapinin avantajları ve faydaları arasında şunlar yer almaktadır:

    • Birey duygularını, davranışlarını ve düşüncelerini etkileyen olumsuz etmenler hakkında farkındalık edinir.
    • Hayatının geri kalanında kullanabileceği sağlıklı savunma mekanizmaları ve stratejileri geliştirir.
    • Yaşamındaki stres etmenleri ile daha ideal bir şekilde başa çıkabilir.

    Bilişsel davranışçı terapinin faydaları ve avantajları bu şekilde sıralanabilir.

    Bilişsel Davranışçı Terapi Kaç Seans Sürer?

    Bilişsel davranışçı terapi genellikle 8 ila 16 seans kadar sürer. Bununla birlikte seans süresi, bireyin sahip olduğu rahatsızlığa, soruna ve terapiye eşlik eden tedavi uygulamalarının detaylarına göre değişiklik gösterebilir.

    Bilişsel Davranışçı Terapi Seansı Kaç Dakika Sürer?

    Bilişsel davranışçı terapilerin seans süresi 40 ila 60 dakika arasında değişiklik gösterebilir. Seanslar genellikle 40 dakika içerisinde tamamlanır, bununla birlikte bazen art arda iki seans gerçekleştirilmesi mümkündür. Bu gibi özel durumlar, öncesinde danışan ile birlikte kararlaştırılır.

    Bilişsel Davranışçı Terapi Nasıl Yapılır?

    Bilişsel davranışçı terapi, bireyin kendisini rahat ve güvende hissedebileceği bir ortamda, sağlıklı iletişim kanalları kullanılarak yapılır. Bilişsel davranışçı terapi sırasında yapılan uygulamalar sayesinde birey, kendi davranışları, hisleri, düşünceleri ve bunların birbirleriyle ilişkisi hakkında farkındalık kazanır. Hakkında farkındalık kazandığı olumsuz örüntüleri çok daha sağlıklı bir şekilde düzeltebilir. Bilişsel davranışçı terapi sırasında gerekli görülürse haftalık görevler, kontrollü maruz bırakma gibi uygulamalar gerçekleştirilebilir.

    Ankara Bilişsel Davranışçı Terapi Fiyatları

    Ankara bilişsel davranışçı terapi fiyatları, gerçekleştirilen uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

    Call Now Button