Aile Terapisi Ankara

    Aile terapisi Ankara, aile yaşamına ilişkin sorunların ve aile üyeleri arasındaki iletişim problemlerinin çözüme kavuşturulması; aile içi etkileşimlerin çok daha sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi için yapılan uygulamadır. Sağlıklı bir aile yaşamı, ideal bireyin ve ideal toplumun en önemli koşullarından biridir. Bu yüzden aile ilişkilerine ve ailem yaşamına dair sorunlar ihmal edilmemeli, bu sorunlar için gerektiğinde profesyonel destek almaktan kaçınılmamalıdır.

    Ebeveynler ve çocuklar, aile yaşamına ilişkin pek çok sorun deneyimleyebilirler. Bu sorunlar ebeveynler arasında ortaya çıkabildiği gibi ebeveynler ve çocuklar arasında veya yalnızca çocuklar arasında da çıkabilir. Sorunun asıl muhatapları kim olursa olsun, ailenin tüm fertleri bu sorundan ciddi şekilde olumsuz etkilenebilir. Bu sorunlar ebeveynlerin huzurunu, iş hayatlarını ve ilişkilerini etkileyebilir. Çocukların ise okul yaşamlarını, gelişimlerini ve günlük yaşantılarını olumsuz etkileyebilir. Yani ailenin tüm fertleri, aile içi çatışmalardan olumsuz etkilenirler. Aile terapisi, bu sorunların ideal bir şekilde değerlendirilebilmesi, aile üyelerinin birbirleriyle sağlıklı bir şekilde iletişim kurabilmesi ve sorunların çözüm bulabilmesi için yapılır. Yazımızın devamında ‘’Aile terapisi ne kadar sürer?’’, ‘’Aile terapisine kimler katılır?’’, ‘’Aile terapisi nasıl yapılır?’’ ve ‘’Aile terapisi ile çift terapisi arasındaki farklar nelerdir?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara aile terapisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Aile Terapisi Nedir?

    Aile terapisi, aile yaşamına ilişkin sorunların, ebeveynler ve/veya çocuklar arasındaki iletişim problemlerinin giderilmesi amacıyla gerçekleştirilen uygulamadır. Aile terapisi, aile üyelerinin tamamının veya bir kısmının katılımı ile gerçekleşebilir. Aile terapisi sayesinde, her aile ferdinin kendisini güvenli bir şekilde ifade etmesi mümkün olur. Aile terapisi, aile üyeleri arasında empatinin güçlenmesine, daha sağlıklı iletişim kanallarının kurulmasına ve herkesin mutabık kaldığı sorun çözme mekanizmalarının inşa edilmesine olanak sağlar.

    Aile Terapisi Neden Yapılır?

    Aile terapisi şu gibi amaçlarla yapılabilir:

    • Aile üyelerinin birbirleriyle daha yapıcı ve sağlıklı bir şekilde iletişim kurmasını sağlamak.
    • Aile üyelerinin birbirleriyle empati yapmasını sağlamak.
    • Aile üyelerinin, birbirlerinin ihtiyaçlarını ve taleplerini anlamalarına yardımcı olmak.
    • Aile üyelerinin, karşılaştıkları sorunlara ideal, tekrar edilebilen ve yeni sorunlara uyarlanabilen çözüm yolları geliştirmelerini sağlamak.
    • Aile üyeleri arasındaki sevgi, saygı ve ilgi bağlarını güçlendirmek.
    • Sağlıklı bir aile yaşamının ve huzurlu bir ev ortamının oluşmasına yardımcı olmak.

    Aile terapisi bu gibi amaçlarla yapılabilir.

    Aile Terapisi Hangi Durumlarda Yapılır?

    Aile terapisi bu gibi durumlarda yapılabilir:

    • Aile içerisinde çözüm bulmamış olan geçmiş sorunlar.
    • Aile içi fiziksel, psikolojik ve sözel şiddet.
    • Aile içi anlaşmazlıklar.
    • Boşanma süreci.
    • Kardeş kıskançlığı.
    • Çocukluk ve ergenlik dönemine ilişkin ailevi sorunlar.
    • Madde bağımlılığı ve alkol bağımlılığı.
    • Hastalıklar.
    • Aile dinamikleriyle alakalı sorunlar.
    • Aile üyeleri arasındaki iletişim sorunları.

    Aile terapisi bu gibi durumlarda gerçekleştirilebilir.

    Aile Terapisi Kimlere Önerilir?

    Aile terapisi genellikle aile üyelerinin, kendi aralarındaki sorunları ideal bir şekilde çözmekte zorlandığı durumlar için önerilen bir uygulamadır. Bireyler kendi yaşamlarında her ne kadar bilinçli ve iletişime açık olsalar bile konu aileleri olunca duygusal birtakım etmenler sebebiyle bazı sorunları çözüme kavuşturmakta zorlanabilirler. Bu durumda bir uzmandan aile terapisi almak tüm aile fertlerinin faydasına olacaktır.

    Aile Terapisinin Avantajları Nelerdir?

    Aile terapisinin avantajları arasında şunlar yer almaktadır:

    • Aile üyelerinin birbirleriyle daha yapıcı bir şekilde iletişim kurması sağlanabilir.
    • Aile bağları güçlendirilebilir.
    • Aile üyelerinin birbirlerinin hassasiyetlerine özen göstererek sorunları yapıcı bir şekilde çözüme kavuşturacak mekanizmalar kurmaları sağlanabilir.
    • Aile üyelerinin, gelecekte karışılacakları sorunları ideal bir şekilde çözmelerine yardımcı olacak beceriler kazanmaları sağlanabilir.

    Aile terapisinin faydaları ve avantajları bu şekilde sıralanabilir.

    Aile Terapisi İle Çift Terapisinin Farkları Nelerdir?

    Çift terapisi, yalnızca çiftlerin ve romantik partnerlerin sorunlarını ele alır ve bu sorunların ideal bir şekilde çözüme kavuşturulmasını hedefler. Aile terapisi ise tüm aileyi ve tüm aile üyelerini ilgilendiren sorunlar için gerçekleştirilir. Aile terapisi çok daha kapsamlı bir uygulamadır.

    Aile Terapisi Ne Kadar Sürer?

    Aile terapisi 40 ila 60 dakika kadar süren seanslar ile yapılır, uygulamanın toplam seans sayısı ile ailenin deneyimlediği problemlerin detaylarına göre değişiklik gösterebilir.

    Aile Terapisi Nasıl Yapılır?

    Aile terapisi sırasında ilk olarak aile üyeleri ile terapiyi gerçekleştiren uzman tanışırlar. Daha sonra ise terapist veya psikiyatrist, aile üyelerini daha yakından tanımak, aile dinamiklerini anlamak ve var olan sorunları belirlemeye yönelik incelemeler yapar. Terapi stratejisini belirleyen uzman gerek aile üyelerinin tamamının katıldığı grup seansları gerekse de bireysel seanslar ile aile üyelerini anlamaya çalışır. Aile üyeleri için özel hedefler belirleyebilir, evde gerçekleştirilmesi gereken görevler verebilir. Böylece aile bağlarının güçlenmesine, aile üyelerinin birbirleriyle sağlıklı bir şekilde iletişim kurmasına ve problemlerin çözüme kavuşmasına yardımcı olur. Aile terapisinin detayları, ilgili ailenin deneyimlediği sorunlara göre özel olarak planlanır.

    Ankara Aile Terapisi Fiyatları

    Ankara aile terapisi fiyatları, gerçekleştirilen uygulamanın detaylarına ve benzer etmenlere göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

    Call Now Button