Agorafobi Ankara

    Agorafobi Ankara, bireyin potansiyel bir tehdit durumunda kaçmasının veya yardım almasının zor olacağını düşündüğü mekanlardan kaçınması, bu mekanlarda bulunmaktan korkması ile karakterize olan bir fobidir. Fobiler, insanların çeşitli olaylara, mekanlara, durumlara ve nesnelere karşı gerçekçi olmayan korkular beslemesi, onlardan kaçınması şeklinde tanımlanabilir. Herhangi bir şeye karşı fobisi olan bireyler, bu şeyle karşılaşmaktan veya ona maruz kalmaktan ciddi ölçüde korkabilirler. Bu yüzden de yaşamlarının geri kalanını, bahsi geçen şey ile karşılaşmayacakları şekilde sürdürmeye çabalayabilirler. Agorafobi de bu fobilerden biridir. Agorafobiye sahip olan bireyler, herhangi bir acil durumda kolay bir şekilde yardım alamayacakları veya oradan kaçamayacakları mekanlarda bulunmaktan korkarlar. Bu korku hissi panik ataklarla birlikte kendisini gösterebilir. Öyle ki ilk başlarda birey yalnızca belli başlı mekanlardan kaçınırken, sonrasında evden çıkmaktan bile korkar hale gelebilir. Dolayısıyla da bireyin günlük yaşamı, sosyal ilişkileri, eğitim ve çalışma hayatı agorafobiden ciddi biçimde etkilenir.

    Agorafobi günümüzde psikiyatri hekimleri tarafından tamamen kişiye özel olarak planlanan psikoterapi uygulamaları ve ilaç tedavileri ile ortadan kaldırılabilmektedir. Yazımızın devamında ‘’Agorafobide panik atak olur mu?’’, ‘’Agorafobi hangi belirtilere yol açar?’’, ‘’Agorafobi tedavisinde hangi yöntemlere başvurulur?’’ ve ‘’Agorafobi tedavisi ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara agorafobi tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.

    Agorafobi Nedir?

    Agorafobi, bireyin yardım alamayacağını, acil bir durumda kaçmasının zor olacağı mekanlardan kaçınması ile karakterize olan bir fobi türüdür. Agorafobiye sahip olan bireyler alışveriş merkezlerinde, sinema salonlarında, kapalı otoparklarda ve benzeri alanlarda bulunmaktan korkabilir. Bu alanlardan kaçınmak için sosyal hayatlarını kısıtlayabilirler. Bazı agorafobili bireyler açık meydanlardan bile, eğer ki meydan çok kalabalık ise kaçınmak isteyebilirler. Agorafobinin hem tek başına hem de panik bozukluk ile birlikte görülmesi mümkündür.

    Agorafobi Neden Olur?

    Agorafobinin ortaya çıkmasında pek çok farklı etmenin rolü olabilir. Eğer birey, bulunmaktan korktuğu bir ortamda daha önce korkunç ve travmatik bir olay yaşamışsa agorafobinin nedeni bu olabilir. Veya bahsi geçen ortama benzer bir yerde panik atak geçirmiş, yardım alamayacağını düşünmüş, başka birinin acil bir durum sırasında yardım alamadığına şahit olmuş veya birinin zarar gördüğünü görmüşse bu ortamda bulunmaktan kaçınabilir. Elbette agorafobinin ortaya çıkmasında beyin nörokimyasındaki değişimlerin de rolü olabilir.

    Agorafobi Belirtileri Nelerdir?

    Agorafobi belirtileri arasında şunlar yer alabilir:

    • Kalabalık iç mekanlarda veya meydanlarda bulunmaktan korkmak.
    • Acil bir durumda yardımın ulaşmasının zor olduğu mekanlarda bulunmaktan korkmak, bu mekanlarda bulunmaktan kaçınmak.
    • Acil bir durumda bireyin kaçmakta zorlanacağı düşündüğü mekanlardan korkması, bu mekanlardan bulunmak istememesi, bulunmak durumunda kaldığı zamanlarda yoğun bir korku ve panik hissi duyması.
    • Toplu taşıma araçlarına binmekten korkmak.
    • Evden dışarı çıkınca kaygı hissi deneyimlemek.

    Agorafobi belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

    Agorafobi Kimlerde Görülür?

    Agorafobi her yaştan ve cinsiyetten bireyde görülebilir. Bununla birlikte agorafobinin belirtileri genellikle 25 ila 30’lu yaşlarda deneyimlenmeye başlar.

    Agorafobi ve Panik Bozukluk

    Agorafobi, genel nüfus ile kıyaslandığında panik bozukluklu bireylerde daha sık görülmektedir. Bu iki rahatsızlığın bir arada görülmesine neden olabilecek belli başlı biyolojik ve psikolojik etmenler mevcuttur. Uygun bir tedavi ile ikisini de kontrol altına almak ve tedavi etmek mümkündür.

    Agorafobi Tedavisi İhmal Edilirse Ne Olur?

    Agorafobi tedavisi kesinlikle ihmal edilmemelidir. Çünkü agorafobi, ilerleyen dönemlerde bireyin evden dışarı bile çıkmasını önleyecek şekilde şiddetli bir karakteristik edinebilir. Bireyin günlük hayatı, kariyeri ve ilişkileri agorafobiden ciddi ölçüde olumsuz etkilenebilir.

    Agorafobi Tedavisi Var Mı?

    Agorafobi, diğer fobiler ve kaygı bozuklukları gibi kişiye özel olarak gerçekleştirilen uygulamalar ile tedavi edilebilmektedir. Bu tedavi için bir psikiyatri hekimi ile görüşülmelidir. Böylece agorafobi teşhisi kesin olarak konulabilir ve tedaviye hızlı bir şekilde başlanabilir.

    Agorafobi Tedavisi Ne Kadar Sürer?

    Tüm psikolojik ve bedensel rahatsızlıklar gibi agorafobi de kişiden kişiye farklı koşullarda ve şiddette ilerleyebilir. Bu yüzden tedavinin ne kadar süreceğini söylemek mümkün değildir. Bununla birlikte agorafobi tedavisi genellikle 1 yıl kadar devam etmektedir.

    Agorafobi Tedavisi Nasıl Yapılır?

    Agorafobi tedavisinde çeşitli antidepresan ve anksiyolitik ilaçlara ve psikoterapi uygulamalarına başvurulabilir. EMDR terapi ve bilişsel davranışçı terapi, hastanın taleplerine ve ihtiyaçlarına uygun bir şekilde bir psikiyatri hekimi veya psikolog tarafından gerçekleştirilebilir. Böylece agorafobinin bireyin yaşamı üzerindeki olumsuz etkileri sonlandırılabilir ve bireyin yaşam kalitesi iyileştirilebilir.

    Ankara Agorafobi Tedavisi Fiyatları

    Ankara agorafobi tedavisi fiyatları, tedavi sürecinde gerçekleştirilen uygulamalara ve bu uygulamaların detaylarına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

    Call Now Button